
Inclusie ǀ Veiligheid ǀ Klimaat

Inclusie ǀ Veiligheid ǀ Klimaat
Archief
Ik alleen in de klas
Door: Karin Junger, 2017
Twaalf jongeren komen samen op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit Jungers kinderen en hun vrienden. De docu laat confronterende scenes zien, waarin de diepe pijn van racisme blootgelegd wordt.

Wit is ook een kleur
Door: Sunny Bergman, 2016
In deze docu gaat Sunny Bergman op zoek naar het fenomeen wit privilege. Plus de vraag waarom daarover in Nederland zo moeizaam wordt gesproken en zo snel gevoelens van verongelijktheid ontstaan. Er zouden meer docu’s over dit thema moeten gaan. Tijd voor deel 2.


Verdacht
Door: Nan Rosens, 2018
Als in NL over racisme bij de politie wordt gesproken, wijst men al snel naar de VS. In deze documentaire komen mannen met een migratieachtergrond in beeld en delen hun ervaringen van aanhoudingen vanwege hun kleur en stereotypen. Zonder de politie in de beklaagdenbank te willen zetten, wordt het tijd dat deze thema’s ook in NL in het daglicht komen te staan. Deze verhalen zijn het topje van de ijsberg.

Ook hier. Ervaringen van racisme
Door: Dwight van van de Vijver, 2020
In deze reeks wordt het licht geschenen op diverse vormen van racisme en uitsluiting in Nederland. Jammer genoeg kwam deze reeks pas naar voren vanwege de moord op George Floyd in 2020. Belangrijk dat deze ervaringen gehoord en gezien worden. Ze zijn aan de orde van de dag.
Virus vergezichten
Door: Frank Wiering, 2020
Eén van de belangrijkste vragen is wat we leren van Corona. Regeringsleiders, bedrijfsleven, burgers. De urgentie is hoog. Alleen wordt die nog steeds weggemoffeld door belanghebbenden. Mooie inspirerende documentaire over nieuwe (ver)houdingen ten opzichte van onze toekomst.

Klimaatontkenners
Door: Mads Ellesøe en Mathijs Pennings, 2020
Je gelooft het niet, maar er zijn nog genoeg mensen die niet geloven dat we een klimaatprobleem hebben. Kijk en huiver.


De afvaldump door Rijkswaterstaat
Door: Roelof Bosma, 2020
Dat de Nederlandse overheid zowel landelijk als lokaal boter op het hoofd heeft wordt steeds duidelijker. Alleen dat Rijkswaterstaat zelfs afval in haar eigen achtertuin dumpt, dat wist nog niemand. Ook dit lijkt een topje van een grote hoeveelheid beschamende schandalen. Het moment dringt zich op, dat de slager (overheid) niet meer zijn eigen vlees keurt.

Die avond in Bataclan
Door: Jessica Villerius, 2017
Schokkende reconstructie van de aanslagen in Parijs. Als je ernaar kijkt besef je pas dat je er ook had kunnen staan of zitten. De overlevenden hebben geluk gehad. Dit kan in Nederland ook gebeuren. Wat leren we van dit type terrorisme? Waar komt het door dat mensen radicaliseren? En dit soort waanzinnige dingen doen?
De lokroep
Door: Cinan Can, 2020
In het drieluik ‘De Lokroep’ neemt Sinan Can de kijker mee in de geschiedenis van de radicale islam in Nederland. Hij spreekt onder anderen met één van de eerste Nederlandse Jihadisten, één van de hoofdpersonen van de Hofstadgroep en een gevangen genomen IS-strijder uit de Haagse Schilderswijk.


Kijken naar de rijken
Door: Britta Hosman, 2020
Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Dit moet toch anders, na deze crisis. Zijn onze regeringsleiders nu werkelijk zo naïef?

Slachtoffer van het WNF
Door: Jos van Dongen, 2019
Het Wereld Natuur Fonds komt op voor de bedreigde diersoorten. Zo’n 18,8% van de wereld is nu beschermd natuurgebied. Maar natuurbescherming heeft ook een prijs. Oorspronkelijke bewoners worden in het belang van de dieren uit hun dorpen verdreven. Vaak met harde hand. WNF blijkt niet zo braaf als we allemaal denken. Alles moet wijken voor hun hogere doel.
Here comes trouble
Door: Roel van Broekhoven, 2020
Europa heeft alle reden om zich te schamen voor de manier waarop ze Griekenland opzadelt met een groot aantal vluchtelingen. Mondjesmaat mogen ze nog naar binnen in de rest van Europa. Dat is bewuste politiek en heet frustreren. Dit gebeurt in onze achtertuin en onze politici zijn hier onderdeel van. Welke (ook Nederlandse) belangen zitten hier achter?

Suriname-goudkoorts
Door: Sandra Korstjens, 2020
Wéér een documentaire waarin te zien is hoe regeringsleiders en multinationals een land kaalplukken. In dit geval Suriname. Voor de bevolking blijven kruimels over. De natuurlijke omgeving moet het onderspit delven. Een documentaire over de uitverkoop van een samenleving.
