Archief

Een kleine bonte verzameling documentaires die ik de moeite waard vind. Omdat ze aanhaken op onze samenleving en een alternatief licht schijnen op de wereld waarin we leven. Boeiend. Leerzaam. En inspirerend.   

Ik alleen in de klas

Door: Karin Junger, 2017

Twaalf jongeren komen samen op een landgoed in Frankrijk. De groep bestaat uit Jungers kinderen en hun vrienden. De docu laat confronterende scenes zien, waarin de diepe pijn van racisme blootgelegd wordt. 

ik alleen in de klas

Wit is ook een kleur

Door: Sunny Bergman, 2016

In deze docu gaat Sunny Bergman op zoek naar het fenomeen wit privilege. Plus de vraag waarom daarover in Nederland zo moeizaam wordt gesproken en zo snel gevoelens van verongelijktheid ontstaan. Er zouden meer docu’s over dit thema moeten gaan. Tijd voor deel 2.

zwart wit

Verdacht

Door: Nan Rosens, 2018

Als in NL over racisme bij de politie wordt gesproken, wijst men al snel naar de VS. In deze documentaire komen mannen met een migratieachtergrond in beeld en delen hun ervaringen van aanhoudingen vanwege hun kleur en stereotypen. Zonder de politie in de beklaagdenbank te willen zetten, wordt het tijd dat deze thema’s ook in NL in het daglicht komen te staan. Deze verhalen zijn het topje van de ijsberg. 

I am not your negro

Ook hier. Ervaringen van racisme

Door: Dwight van van de Vijver, 2020

In deze reeks wordt het licht geschenen op diverse vormen van racisme en uitsluiting in Nederland. Jammer genoeg kwam deze reeks pas naar voren vanwege de moord op George Floyd in 2020. Belangrijk dat deze ervaringen gehoord en gezien worden. Ze zijn aan de orde van de dag. 

Virus vergezichten

Door: Frank Wiering, 2020

Eén van de belangrijkste vragen is wat we leren van Corona. Regeringsleiders, bedrijfsleven, burgers. De urgentie is hoog. Alleen wordt die nog steeds weggemoffeld door belanghebbenden. Mooie inspirerende documentaire over nieuwe (ver)houdingen ten opzichte van onze toekomst. 

covid

Klimaatontkenners

Door: Mads Ellesøe en Mathijs Pennings, 2020

Je gelooft het niet, maar er zijn nog genoeg mensen die niet geloven dat we een klimaatprobleem hebben. Kijk en huiver. 

broeikaseffect
afvaldump

De afvaldump door Rijkswaterstaat

Door: Roelof Bosma, 2020

Dat de Nederlandse overheid zowel landelijk als lokaal boter op het hoofd heeft wordt steeds duidelijker. Alleen dat Rijkswaterstaat zelfs afval in haar eigen achtertuin dumpt, dat wist nog niemand. Ook dit lijkt een topje van een grote hoeveelheid beschamende schandalen. Het moment dringt zich op, dat de slager (overheid) niet meer zijn eigen vlees keurt.   

charlie hebdo

Die avond in Bataclan

Door: Jessica Villerius, 2017

Schokkende reconstructie van de aanslagen in Parijs. Als je ernaar kijkt besef je pas dat je er ook had kunnen staan of zitten. De overlevenden hebben geluk gehad. Dit kan in Nederland ook gebeuren. Wat leren we van dit type terrorisme? Waar komt het door dat mensen radicaliseren? En dit soort waanzinnige dingen doen?

De lokroep

Door: Cinan Can, 2020

In het drieluik ‘De Lokroep’ neemt Sinan Can de kijker mee in de geschiedenis van de radicale islam in Nederland. Hij spreekt onder anderen met één van de eerste Nederlandse Jihadisten, één van de hoofdpersonen van de Hofstadgroep en een gevangen genomen IS-strijder uit de Haagse Schilderswijk.

terrorisme

Kijken naar de rijken

Door: Britta Hosman, 2020

Nederland is een belastingparadijs voor de superrijken. Tegelijkertijd hebben we te maken met schrijnende tekorten in de publieke sector, zoals het onderwijs en de zorg. Dit moet toch anders, na deze crisis. Zijn onze regeringsleiders nu werkelijk zo naïef?

wnf

Slachtoffer van het WNF

Door: Jos van Dongen, 2019

Het Wereld Natuur Fonds komt op voor de bedreigde diersoorten. Zo’n 18,8% van de wereld is nu beschermd natuurgebied. Maar natuurbescherming heeft ook een prijs. Oorspronkelijke bewoners worden in het belang van de dieren uit hun dorpen verdreven. Vaak met harde hand. WNF blijkt niet zo braaf als we allemaal denken. Alles moet wijken voor hun hogere doel.

Here comes trouble

Door: Roel van Broekhoven, 2020

Europa heeft alle reden om zich te schamen voor de manier waarop ze Griekenland opzadelt met een groot aantal vluchtelingen. Mondjesmaat mogen ze nog naar binnen in de rest van Europa. Dat is bewuste politiek en heet frustreren. Dit gebeurt in onze achtertuin en onze politici zijn hier onderdeel van. Welke (ook Nederlandse) belangen zitten hier achter?

vluchtelingenkampen

Suriname-goudkoorts

Door: Sandra Korstjens, 2020

Wéér een documentaire waarin te zien is hoe regeringsleiders en multinationals een land kaalplukken. In dit geval Suriname. Voor de bevolking blijven kruimels over. De natuurlijke omgeving moet het onderspit delven. Een documentaire over de uitverkoop van een samenleving. 

vervuiling